Griekenland en haar wijnen - Albert Ruiten - www.wijnopijburg.nl 19-03-2013

19-03-2013 00:00

Dat je er goed op vakantie kunt wisten we al. Dat ze in 2004 Europees kampioen voetbal werden (ongelooflijk..) weten de meeste mannen ook wel, maar hoe zit het nu met Griekse wijnen?


In de mythologie is Dionysos de god van de wijn. Op wijnfeesten ter ere van hem vloeide de wijn rijkelijk. Het was echter een taboe om dronken te worden, dus deed men water bij de wijn. Weet u dat ook weer De Grieken waren vroeger een handelslustig volk en namen wijnranken mee uit o.a. Turkije en Egypte. Alexander de Grote creëerde een groot Grieks rijk en naam de wijncultuur mee op zijn weg. Later deden de Romeinen dit ook en zo komen wij aan onze wijn.


Tegenwoordig zien we niet veel Griekse wijn meer in de schappen. Dat was in de jaren zeventig wel anders. Griekenland was toen de grootste wijnleverancier van Nederland. De jaren erna daalde de afzet van Griekse wijnen enorm door ingestelde kwaliteitscontroles van de Europese Gemeenschap . Het leveren van goedkope (versneden), zoete wijn was verleden tijd. Tegenwoordig richt men zich op kwaliteit. Het land heeft dan ook alles in huis om goede kwaliteitswijnen te maken.


De Grieken hebben ook een wijnwetgeving. Die wetgeving vertoont veel overeenkomsten met de Franse wijnwetgeving.  Kort samengevat zijn flessen met een blauwe of een roze banderol rond de hals van het hoogste kwaliteitsniveau. Dat scheelt u mooi weer het lezen van Griekse etiketten, al zijn die vaak ook in het Engels bedrukt. Reserva , soms aangeduid met de term CAVA, duidt ook hier op langere rijping van minimaal 2 jaar.
Wat voor wijn maken ze in Griekenland? De bekendste is Retsina, waarover je in het blog over I-Grec al hebt kunnen lezen. Sommige mensen denken onterecht dat alle Griekse wijnen een harssmaak hebben. Dat is gelukkig niet waar en heb ik ook kunnen proeven.  Er groeien  z’n 280 lokale druivenrassen aangevuld met een handvol internationale. Genoeg om uit te kiezen dus. Neem nu de Xynomavro uit het Noorden. Vrij vertaald heet deze druif: zure zwarte. Er worden krachtige wijnen van gemaakt.


In centraal Griekenland zien we wat meer witte druiven zoals de Roditis en de Savatiano, de druiven voor Retsina. Voor rood zien we hier XM, aangevuld met Stavrato en Krassato. Ook zijn hier wijnboeren die werken met internationale rassen.


In het zuiden van Griekenland vinden we de meeste kwaliteit. Het gebied Nemea zorgt voor mooie rode wijnen van Agiorgitiko. Het andere gebied hier, Patras, zorgt voor zoete dessertwijnen van Muscat druiven. Onder de naam Moschofilero maken ze hier ook geurende, droge witte wijnen.
Op de vele eilanden wordt ook wijn gemaakt, vaak door coöperaties die gebruik maken van lokale rassen. Op Kefallinia maken ze een witte wijn van de Roboladruif en op Rhodos produceert men veel mousserende wijnen.  Het eiland Santorini maakt een bijzondere wijn. Op de vulkanische bodem gedijt de Assyrtico druif goed en geeft mooie wijnen.


Griekse wijn in een notendop. Ik kom de wijnen niet veel tegen in wijnspeciaalzaken. Op internet zijn ze makkelijker te verkrijgen. Neem dan niet de goedkopere, maar die van rond een tientje. Nederlands zonnetje erbij, salade met feta en olijven. Allemaal ingrediënten voor een mooie Griekse avond. Vergeet de plastic wijnglazen niet! (Mocht u willen gooien).